تجارت با مکزیک
ایالات متحده مکزیک یا مکزیک، کشوری است در آمریکای شمالی. این کشور بیش از ۱۲۰ میلیون نفر جمعیت دارد و پایتخت آن مکزیکوسیتی است. مکزیک یازدهمین کشور پرجمعیت و چهاردهمین کشور از نظر وسعت سرزمینی است در آمریکای شمالی و مردمان این سرزمین به زبان اسپانیایی صحبت می کنند و با ایالات متحده آمریکا، بلیز و گواتمالا هم مرزهستند.
مکزیک همچنین مهد یکی از مهمترین تمدنهای باستان، آزتک، بودهاست. این کشور از سال ۱۵۲۱ تا جنگهای استقلال مابین ۱۸۲۱–۱۸۱۰ مستعمره اسپانیا بودهاست. نام آغازین این کشور اسپانیای نو بود ولی پس از سه قرن استیلای امپراتوری اسپانیا، سرانجام در سال ۱۸۱۰ استقلال مکزیک از اسپانیا اعلام شد.
جغرافیا
مکزیک از شمال با ایالات متحده آمریکا و از جنوب شرقی با گواتمالا و بلیز هممرز است. همچنین اقیانوس آرام، در غرب و جنوب، خلیج مکزیک در شرق و دریای کارائیب در جنوب شرق آن قرار دارند. این کشور با حدود ۲ میلیون کیلومتر مربع وسعت، چهاردهمین کشور وسیع دنیا و یازدهمین کشور پرجمعیت دنیاست.
این کشور، کوهستانی و مرتفع است و تنها قسمتی از آن که مسطح میباشد، در شبه جزیره «یوکاتان» واقع شدهاست. از آنجا که ارتفاع این کشور از ۵۰۰ متر بیشتر است، شمال این کشور خشک و غیرقابل کشت بوده و آب و هوای نواحی مرتفع معتدل کوهستانی و در سایر نواحی گرم و مرطوب یا خشک است. بلندترین نقطه آن قله سیتلال تپتل (اوریسابا) با ۷۰۰، ۵ متر ارتفاع میباشد. رود ریوگرانده (۰۳۴، ۳ کیلومتر) نیز طولانیترین رود آن است.
زبان اداری و کاربردی در مکزیک زبان اسپانیایی است اما این کشور فقط یک زبان رسمی ندارد و از سال ۲۰۰۳، تعداد ۶۲ زبان بومی سرخپوستی نیز به عنوان «زبانهای ملی» ثبت شده و رسمیت یافتهاست. کشور مکزیک بزرگترین کشور اسپانیاییزبان جهان است و حدود یکسوم از کل اسپانیاییزبانهای جهان در مکزیک زندگی میکنند.
سیاست
ایالات متحده مکزیک فدراسیونی است که بر اساس قانون اساسی مصوب سال ۱۹۱۷ توسط یک نظام جمهوری و دولتی دموکرات اداره میشود. بر اساس قانون اساسی سه نوع نهاد حکومتی برای اداره کشور تعریف شدهاند: اتحادیه فدرال، دولتهای ایالتی و دولتهای استانی.
قوه قانونگذاری (مقننه): کنگره اتحادیه که متشکل از دو مجلس نمایندگان و سنا است. تصویب قانون فدرال، اعلام جنگ، تعیین میزان مالیات، تصویب بودجه ملی و تمامی معاهدات بینالمللی و تأیید تمامی انتصابات دیپلماتیک در مجلس نمایندگان انجام میگیرند.
قوه اجرایی (مجریه): رئیس جمهوری که رئیس کشور و دولت مکزیک است، در راس این قوه قرار دارد. رئیس جمهوری مکزیک همچنین فرمانده نیروهای مسلح مکزیک نیز محسوب میشود. رئیسجمهوری مسئول اجرای قانون است و همچنین بر اساس قانون اساسی به وی اختیار وتو کردن مصوبات مجلس داده شدهاست.
اقتصاد
در اوایل دهه ۱۹۹۰ شرکتهای عمده آمریکایی به دلیل ترکیبی از سیاست دولت آمریکا و توافقهای تجاری مربوط به قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی و هزینه پایین نیروی کار به تأسیس کارخانه در مکزیک تشویق شدند. نتیجه این حرکت، رشد خارقالعاده اقتصاد مکزیک بود، که اکنون یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان است. با این حال مشکلات اقتصادی باقی است. واحد پول مکزیک، پزوی مکزیک است.
تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۰۸ ۱٫۵۶۳ تریلیارد دلار بوده و رشدی ۴٫۸٪ را در سال ۲۰۰۹ تجربه کردهاست. ۴۵ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر نیروی کار این کشور را تشکیل میدهند و نرخ بیکاری در آن ۳٫۷ درصد است (۲۰۰۷). حدود ۱۴ درصد از مردم این کشور به غذای مناسب دسترسی ندارند و نرخ تورم در آن ۲٫۸۸ درصد است (۲۰۰۹).
استخراج ذخایر بزرگ گاز طبیعی و نفت توسعه خارقالعاده اقتصادی کشور را در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ میسر ساخت. هم اکنون نیز مکزیک بخش بزرگی از ثروت فزایندهاش را مدیون منابع نفتیاش است. اساسِ در حال رشد اقتصادی شامل صنایع مهم پتروشیمی، نساجی، وسایل نقلیه موتوری و فراوردههای غذایی است.
مکزیک از ذخایر عظیم گاز، نفت، نقره، مس، طلا، سرب، روی، چوب و صنایع نساجی، فراوردههای غذایی، پتروشیمی و وسایل نقلیه موتوری برخوردار است. عمده محصولات کشاورزی این کشور ذرت، گندم، سویا، پنبه، برنج، قهوه، میوه، گوجه فرنگی، گوشت گاو، مرغ، محصولات لبنیاتی و چوبی است.
تجارت خارجی
مطابق آمار سازمان توسعه تجارت ایران بیشترین میزان صادرات از مکزیک به کشورهای ایالات متحده آمریکا با رقم ۴۹٫۹ درصد و چین با رقم ۱۵٫۴ درصد و همچنین حدود ۷۸ درصد از واردات این کشور از ایالات متحده آمریکا بوده است و کانادا، اسپانیا، چین و کلمبیا در رده های بعدی صادرات به مکزیک قرار دارند. مکزیک همچنین جزو ۱۰ کشور برتر در تولید غلات در جهان است.
محصولات وارداتی این کشور شامل ماشینآلات فلزکاری، فلزات تراشکاری شده، ماشینآلات کشاورزی، تجهیزات الکترونیک، قطعات ماشین برای مونتاژ هواپیما و تجهیزات آن است که از کشورهای آمریکا (۹/۵۰ درصد)، چین (۵/۹ درصد)، ژاپن (۶ درصد) و کره جنوبی (۲/۴ درصد) وارد میشود.
محصولات صادراتی این کشور شامل محصولات کارخانهای، نفت و محصولات نفتی، نقره، میوه، سبزیجات، قهوه و پنبهاست که به کشورهای آمریکا (۸۴/۷ درصد)، کانادا (۱/۲ درصد) و اسپانیا (۳/۱ درصد) صادر میشود.
روابط تجاری ایران و مکزیک
پسته، کف پوش ها، میگو، چرم، خرما، سنگ مرمر و ماشین آلات قنادی بیشترین میزان صادرات از ایران به مکزیک و دستگاه های آنژیو گرافی، دریچه قلب، سوزنها و کانول ها، پنی سیلین، دستگاه تهویه و تجهیزات، روغن کنجد و دستگاه سنجش فشار خون بیشترین میزان واردات ایران از مکزیک را شامل می شود.
مطابق آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران و اتاق بازرگانی تهران، بین سال های ۱۳۸۸ تا هشت ماهه اول ۱۳۹۵ بیشترین میزان صادرات ایران به این کشور برابر با ۳۲٫۲ میلیون دلار در سال ۹۴، واردات ۷٫۳ میلیون دلار در سال ۱۳۸۸ و تراز تجاری این دو کشور در بهترین حالت ۷۵٫۵ میلیون دلار در سال ۱۳۹۱ بوده است که با جزئیات بیشتر در جدول زیر آورده ایم:
گزارش کشوری مکزیک
تهیه کننده: سازمان توسعه تجارت ایران – دی ۱۳۹۵