تجارت با کانادا
کانادا کشوری در شمال قاره آمریکای شمالی است که از ده استان (فدرال) و یازده مرکز اداری و سه قلمرو تشکیل شدهاست. این کشور از اقیانوس اطلس تا اقیانوس آرام و از شمال تا اقیانوس منجمد شمالی گسترده است. کانادا با مساحت ۹٫۹۸ میلیون کیلومتر مربع، دومین کشور پهناور جهان از نظر مجموع مساحت و چهارمین کشور پهناور جهان از نظر مساحت خشکی است. مرز مشترک کانادا با ایالات متحده، بلندترین مرز زمینی در جهان است. بخش زیادی از خاک کانادا به دلیل سرمای هوا و نزدیکی به قطب شمال، خالی از سکنه است.
بر پایه آمار ۲۰۱۱ تعداد ۱۶۳٬۲۹۰ نفر با تبار ایرانی در کانادا زندگی میکنند.
ساختار حکومت کانادا از پادشاه یا ملکهٔ بریتانیای کبیر، دولت فدرال، دو مجلس سنا و عوام، دولتهای ایالتی و فرماندار کل که به عنوان نمایندهٔ ملکه الیزابت ایفای نقش میکند، تشکیل شده است. رأی دهندگان کانادا و شهروندان نیز در قاعدهٔ این هرم قرار میگیرند. این کشور توسط دولتهای مستقل از هم اداره میشود، که در مجموع زیر پوشش دولت فدرال قرار گرفتهاند.
الیزابت دوم ملکهٔ انگلستان، ملکهٔ کشور کانادا نیز هست و قانون به امضاء و به نام او رسمیت و ضمانت اجرایی پیدا میکند.
هرچند کانادا پس از روسیه بزرگترین کشور جهان است، اما جمعیت آن تنها حدود یکپنجم جمعیت روسیه است. نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت این کشور در امتداد مرز جنوبی آن، تا فاصله ۲۰۰ کیلومتری آمریکا زندگی میکنند. پرجمعیتترین شهرهای کانادا به ترتیب تورنتو، مونترآل و ونکوور هستند.
نزدیکی جغرافیایی این کشور به آمریکا سبب شده تا روابط اقتصادی کانادا و آمریکا بسیار گسترده باشد، به گونهای که آمریکا و کانادا بزرگترین رابطه اقتصادی را در جهان دارند و حجم معاملات این دو کشور با هم از معاملات هر دو کشور دیگری در جهان بیشتر است. با این حال این رابطه اقتصادی قوی، زیانهایی هم برای کانادا در پی داشته است. آلودگی ناشی از فعالیت کارخانههای آمریکایی در نزدیکی مرز دو کشور یکی از این زیانهاست.
کانادا منابع طبیعی فراوانی دارد. آب و هوای آن سرد و در بیشتر نقاط قطبی است. البته آب و هوا در بخش جنوب غربی، جایی که شهر ونکوور در آن قرار دارد، معتدل است. آبشار نیاگارا، پهناورترین آبشار جهان هم در این کشور قرار دارد.
اقتصاد کانادا
کانادا با تولید ناخالص داخلی آسمی در حدود ۱/۷۹ تریلیون دلار در رده یازدهم بزرگترین اقتصادهای جهان در سال ۲۰۱۵ قرار گرفت. کانادا یکی از کشورهای عضو گروه هشت و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه است. این کشور دارای منابع معدنی غنی، صنایع پیشرفته (همچون خودروسازی، صنایع شیمیایی و نفت، صنایع غذایی، چوب و کاغذ، صنایع معدنی و فلزی و شیلات) و محصولات فراوان کشاورزی (از جمله گندم، دانههای روغنی، میوه، سبزیجات و توتون) است.
این کشور از نظر صنعت و فناوری، کشوری پیشرفته است که سیستم اقتصادی آن به شدت به خصوص در بخش بازرگانی و داد و ستد به ایالات متّحده وابسته است، به نحوی که باعث شده این کشور رابطهٔ اقتصادی پیچیده و بلندمدتی را با این کشور داشته باشد. وابستگی این کشور به بخش منابع طبیعی گرانبهایش نیز بسیار زیاد است.
كشوری با واردات ۸/۴۸۴ میلیارد دلاری، فرصتی برای ایران
كانادا ساختاری غیرمعمول در اقتصاد خود دارد. واردات این كشور ۸/۴۸۴ میلیارد دلار است و نفت یكی از مهمترین كالاهایی است كه كانادا اقدام به واردات آن میكند. بعد از آن ماشینآلات، مواد شیمیایی و برق مهمترین كالاهای وارداتی این كشور است كه در واقع همین كالاها پایهگذار صادرات این كشور است. صادرات پتروشیمی، مواد پلاستیكی و فراوردههای نفتی كانادا در كنار صدور حجم عظیمی از مواد اولیه در واقع پایه ایجاد الگوهایی جدید در توسعه تجارت بینالملل بر پایه اقتصاد منابع طبیعی شده است.
نكته حایز اهمیت فرصتی است كه ارتباط مجدد میان ایران و كانادا برای گسترش تجارت ایران ایجاد میكند و با برداشته شدن تحریمها، ایران باید به دنبال بازارهای جدید صادراتی نفت خود بگردد چرا كه بسیاری از این بازارها توسط دیگر كشورهای عضو اوپك خصوصا عراق پر شده و در این میان كانادا میتواند نقشی اساسی ایفا نماید.
اقلام عمده صادراتی به كانادا
كانادا كشوری وسیع، با تنوع جمعیتی زیاد است كه به طور طبیعی نیازهای متنوعی نیز در این كشور وجود دارد. این كشور همانند هر كشور دیگری بخشی از نیازهای خود را از خارج وارد میكند. بنابراین، شناخت بازارهای این كشور و اقلام عمده مورد نیاز آن فرصت مناسبی را پیش روی تجار قرار میدهد. از اینرو، در این قسمت به شناخت بازار اقلام عمده صادراتی كشور كانادا و موارد مرتبط با آن خواهیم پرداخت.
اقدامات و رویههای تجاری
كانادا از جمله كشورهایی است که بالاترین واردات سرانه را دارد. صادركنندگان از كشورهای مختلف در این بازار حضور دارند. موفقیت در بازار كانادا مستلزم توسعه یك استراتژی بازاریابی سازمان یافته است.
اولویتهایی كه باید به آن توجه شود عبارت اند از:
- دارا بودن كیفیت بالا همراه با قیمت رقابتی.
- تحویل بهموقع.
- تحویل محصول مطابق با مشخصات و نمونههای ارائه شده.
- جابهجایی مناسب و امكانات ذخیرهسازی.
- استفاده از مواد بستهبندی مناسب برای حمل به راه دور.
- تبلیغات (بویژه برای محصولات جدید)، آشنایی با روشهای پرداخت.
- استمرار عرضه كالا.
پیدا كردن یك خریدار، نیاز به پشتكار، صرف وقت زیاد، تلاش ومقداری هزینه دارد. برای پیدا كردن خریدار، راههای زیر را به صادر كنندگان توصیه میكنیم:
- درج آگهی در نشریات تبلیغاتی صادراتی كشور صادركننده
- تماس با اتاق بازرگانی مشترك و وابستههای بازرگانی
- امكانات تولیدی صادركنندگان و بازدید خریدار
- شركت در نمایشگاههای تجاری بینالمللی یا كسب اطلاع در مورد شركتكنندگان در نمایشگاه كه بسیاری از آنها واردكننده نیز هستند.
- دفاتر تجاری و نمایندگیها.
- پیدا كردن فهرست خریداران از طریق اینترنت و نشریات ادواری تجاری كانادا. برخی از این نشریات راهنمای خریدار دارد و امكان درج آگهی را نیز دارند.
- اتحادیههای تجاری كانادا یا اتحادیه واردكنندگان كانادا
- كتابهای راهنما (نظیر راهنمای فروشگاههای خردهفروشی و جز اینها)
- ارسال نمونه
واردكننده كانادایی معمولاً از صادركننده، نمونه درخواست میكند. این نمونهها باید با سلیقه كانادایی و اندازه بستهبندی در كانادا مطابقت داشته باشد و نیز لازم است همراه با برگههای توضیح مشخصات كالا باشد. اگر نمونه قابل قبول باشد، وارد كننده میتواند یك سفارش نمونه به عرضهكننده ارائه دهد. در صورتی كه نمونه با استانداردها مطابقت نداشته باشد، واردكننده نمونههای جدیدی با تغییرات موردنیازدرخواست میكند. واردكنندگان در خرید مستقیم از مبدأ، ریسك نوسانات قیمت و مرجوع شدن كالا را در نظر میگیرند. واردكننده بیمه خریداری میكند و به طور عموم هزینه حمل، هزینه جابهجایی و انبار را پوشش میدهد. منطقه قیمت بر حسب فوب بنادر خارجی است كه هزینه بستهبندی را نیز شامل میشود. لكن در مواردی قیمتها بر اساس سیف درخواست میگردد. ممكن است خریداران هزینه انبارداریاضافی كالا را به عهده نگیرند. وجود امكانات وسیع حمل و نقل بینالمللی و ترخیص كالا در كانادا موجب تسهیل و تحویل بهموقع كالا شده و در بسیاری از موارد، نیازی به ذخیرهسازی نیست.
كیفیت
صنایع غذایی در كانادا بسیار قانونمند است و استانداردهای دقیقی دارد كه از جانب دولت و صنعتغذایی وضع میشود. بنابراین، مصرفكنندگان كانادایی متقاضی كیفیت بالا هستند. آژانس بازرسی مواد غذاییكانادا مسئول نظارت بر كیفیت مواد غذایی در كاناداست.
درجه بندی
كالاهای وارداتی كه در بازار كانادا بهفروش میرود، باید از نظر سایز و رنگ با استانداردها مطابقت داشته باشد. درجهبندی كالا برای محصولات وارداتی كه از قبل بستهبندی شده و برای خردهفروشی عرضه میشود، باید بر روی بسته نصب شود.
استانداردها
مقررات بسیاری برای مصرف افزودنیها، مواد محافظ آنتیاكسیدانها، رنگهای مصنوعی، سموم ضدآفات، باقیمانده مواد شیمیایی و تقلب در مواد غذایی وجود دارد كه واردكننده و صادركننده لازم است ازآنها اطلاع داشته باشد. رعایت نكردن استانداردها ممكن است به اخذ خسارت و ضبط كالا منجر شود.
میزان شاخ و برگ و مواد زاید در محصول نهایی، مقادیر باكتری نظیر آفلاتوكسین، سالمونلا و كپك ومیزان تخمیر تا حد زیادی كنترل میشود. محصولاتی كه در مرحله خشك كردن، سوخته، كپك زده یا آلودهشده باشند، مرجوع خواهد شد.
سطح رطوبت قابل قبول برای سبزیهای خشك، معمولاً بر حسب پروسه خشك كردن بین ۵ تا ۹ درصد است. سطح رطوبت برای میوههای خشك باید آنقدر پایین باشد كه قارچ نتواند در آن رشد كند و برای مدتی طولانی قابل ذخیرهسازی باشد. سطح رطوبت تا ۳۰ درصد برحسب محصول متداول است. سطح رطوبت برای مغزهای خوراكی ۱۰- ۱۳درصد است.
بسته بندی
بستهبندی خردهفروشی لازم است مناسب و جذاب باشد. توصیه میشود صادركنندگان از عرضهكنندگان استانی یا خریداران كانادایی در مورد نحوه بستهبندی اطلاع كسب كنند. بر طبق مقررات كانادا، لازم است جایی برای برچسب و كدها بر روی بستههای خردهفروشی در نظر گرفته شود.
خشكبار، میوه و سبزیهای خشك به هر دو صورت دارای هوا و بدون هوا بستهبندی میشود. مواد غذایی خشك شده، بهتر است در قوطیهای فولادی استاندارد بستهبندی شود، زیرا اكسیژن سبب فاسدشدن یا افت كیفیت محصول میشود. البته این یك روش پرهزینه است و معمولاً برای محصولاتگرانقیمت و پودرها جهت حمل از كشورهای گرمسیری مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین برای حفظ كیفیت محصول بهتر است از مواد نگهدارنده استفاده كرد و در بستههای كوچك و كم حجم بستهبندی شود تا در هزینه حملونقل صرفهجویی شود. اندازه بستههای مورد استفاده تهیهكنندگان و توزیعكنندگان بین ۵۰۰ گرم تا ۳ كیلوگرم است. اندازه بستهها برایخردهفروشی بین ۲۰ تا ۲۵ گرم است. بستهبندیكنندگان دوباره كالا را وارد كرده و در اندازههای فوقبستهبندی مینمایند.
بستهبندی باید مقاوم باشد و لازم است علایم حمل بر روی بستههای اصلی و شماره كالاها روی بستههای داخلی نصب شود. روی یك طرف جعبهها لازم است علایم كدها مهر شود. برایحفاظت از محیط زیست باید در بستهبندی کردن از مواد قابل بازیافت استفاده شود. بستهبندی مناسب مهماست، زیرا بستهبندی غیر استاندارد باعث صدمه دیدن كالا میشود و بازاریابی را مشكل میكند. در چنین صورتی واردكننده از خرید مجدد صرف نظر خواهد کرد.
برچسب
تمامی كالاهای بستهبندی شده نیاز به برچسب دارد. برچسب شامل اطلاعاتی است كه خریداران را در انتخاب آگاهانه كالا كمك میكند. برچسب یكی از مهمترین راهها و در واقع راه مستقیم ارتباط در زمینه اطلاعات كالا بین خریداران و فروشندگان است.
برچسب چهار عامل را در بر دارد:
۱. اطلاعات اولیه محصول: شامل نام محصول، فهرست محتویات، وزن خالص، تاریخ مصرف، كشور مبدأ، نام و آدرس تولیدكننده، بازرگان یا واردكننده.
۲. اطلاعات مربوط به سلامتی و تغذیه: دستورالعملهایی برای نگهداری كالا، جابهجایی، مشخصات تغذیهای نظیر مقدار چربی، پروتئین، كربوهیدرات، ویتامینها و مواد معدنی موجود در مواد غذایی، اطلاعات خاص برای مصرفكنندگان با نیازهای رژیمی.
۳. ابزاری برای بازاریابی، توسعه بازار و رقابت، تبلیغات و توسعه فروش كالا همراه با اطلاعات جانبی در برچسب.
۴. واردكنندگان و مصرفكنندگان عمده.
مقررات گمركی
اداره درآمد كانادا برخی مدارك نظیر اظهارنامه، گواهی مبدأ، اطلاعاتی در زمینه میزان مواد ضد عفونی و جز اینها را درخواست میكند. تمامی كالاهای صادراتی از كشورهای در حال توسعه مشمول تعرفه ترجیحی عمومی هستند. بیشتر اقلام ادویه، دانههای خوراكی و میوههای خشك از عوارض واردات معاف اند، مگر محصولاتی كه با مقیاس تجاری در كانادا تولید میشود.
گفتنی است كه موانع غیرتعرفهای مانند سهمیه، عوامل مؤثری در تجارت بینالمللی كانادا در زمینه خشكبار و اقلام مشابه نیستند.
بازرسی
برای مطابقت با استانداردهای كانادا، مواد غذایی خشک بازرسی میشوند و كالا تا زمان اعلام سازمان بازرسی و اجازه ترخیص در گمرك باقی میماند. فرمهای اظهارنامه وارداتی را باید صادركننده برای استفاده بازرسان تكمیل کند.
میوه و سبزیهای كنسرو و منجمد
كانادا بازار خوبی برای میوه و سبزی است، به خصوص اقلامی كه در كانادا كشت نمیشود. گروههایی كه در سالهای اخیر از كشورهای آسیایی و آسیای جنوب شرقی به آن كشور مهاجرت كردهاند، مصرف بالای سبزی را دارند، یعنی مصرف سرانه سبزی این گروه ۳۵ درصد بیش از سایر گروههاست. بهترین بازار برای این محصولات، شهرهای مونترال، تورنتو و ونكوور است. تقاضای وسیعی برای میوه و سبزیهای گرمسیری نیز در این نواحی وجود دارد.
حدود ۳۰ درصد بازار داخلی میوه و سبزیهای كنسرو شده و ۲۴ درصد میوه و سبزیهای منجمد در كانادا از طریق واردات تأمین میشود. میزان واردات این محصولات در سال ۲۰۰۷ در سطح یك میلیارد دلار كانادا بود. بخش عمده واردات معادل ۷۵۰ میلیون دلار از ایالات متحده صورت گرفت. میزان واردات میوه و سبزیهای منجمد در سال مزبور ۲۸۷ میلیون دلار كانادا بود. ایالات متحده ۱۶۴ میلیون دلار از آن را تأمین کرده است.
صادركنندگان سبزیجات منجمد به كانادا، چین، گواتمالا، جمهوری دومینیكن، مكزیك، مالاوی، هند، اكوادور، پرو، جامائیكا، مصر، فیلیپین، تایلند، تركیه، مصر، نیجریه و لهستاناند. به دلیل شهرت جهانی كانادا در زمینه بهداشت و كیفیت بالای محصولات غذایی، صنایع پردازش مواد غذایی در این كشور تابع مقررات سخت برای حمایت از مصرفكنندگان و تولیدكنندگان مواد غذایی است. طبق مقررات كالاهای پردازش شده واردات و تجارت داخلی مواد غذایی كه از نظر كیفیت درجهبندی، بستهبندی و برچسب مغایر با مقررات باشد، ممنوع شده است.
كیفیت آب مصرفی از نظر میزان باكتری كه در تمامی مراحل تولید میوه و سبزیهای پردازش شده استفاده میشود، مورد است، زیرا بر استاندارد محصول نهایی اثر میگذارد.
لازم است كنسروها بعد از چند هفته نگهداری و مطمئن شدن از سلامت آنها صادر شوند. طبق مقررات تجاری، واردكننده میتواند محمولهای را كه بیش از ۲ درصد قوطیهای كنسرو برآمدگی داشته باشد یا در یك دوره نهفته بوده و بعد ظاهر شود مرجوع نماید. مواد غذایی منجمد از نظر جنس، طعم و سوختگی نیز آزمایش میشوند.
وزن خالص، بیشترین جای خالی سر ظرف و موارد مشابه بازرسی دقیق میشود. بستهبندی میوه و سبزی كنسروی باید محكم و اندازه باشد تا از محتویات به خوبی نگهداری كرده، كیفیت آن را حفظ نماید. بستهبندی سنتی مواد غذایی در بستهبندی كنسرو به خاطر آثار زیستمحیطی جای خود را به مصرف مواد جدید بستهبندی نظیر بستههای چندلایه و اسپتیك داده است.
مسئولیت بازرسی در سطح خردهفروشی به عهده وزارت كشاورزی و مواد غذایی كاناداست. این محصولات در صورتی كه از كشور مبدأ بهصورت كلی وارد كانادا شود و در آنجا تكمیل نهایی و بستهبندی شود، محصول كانادا محسوب میشود، زیرا كشور مبدأ مشخصكننده كشوری است كه محصول بهطور كامل یا حداقل ۵۱ درصد محصول در آن كشور تولید شده باشد.
قوانین جاری كانادا بر این امر تأكید دارد كه محصولات غذایی وارداتی از قبل بستهبندی شده، باید دارای برچسب و توضیح كشور مبدأ و آدرس سازنده باشد. تداوم تهیه و ارسال محصول و تحویل در زمان تعیین شده لازم به حفظ سفارشها از سوی واردكنندگان كانادایی است. خریداران عمده این محصولات واردكنندگان و آژانسها، گروهها و دفاتر خرید مركزی، مصرفكنندگان صنعتی یا كارخانههای مواد غذایی هستند.
آژانس بازرسی مواد غذایی كانادا مسئول بازرسی مواد غذایی در این كشور است. محصولات غذایی كشاورزی را در مراحل مختلف تولید، توزیع، خردهفروشی، صادرات و واردات این آژانس بازرسی میکند.
مواد غذایی از جمله میوه و سبزیهای پردازش شده بر حسب محصول، مشمول قوانین و مقررات زیر است:
- قانون محصولات كشاورزی كانادا.
- قانون و مقررات بستهبندی مصرفی و برچسب.
- قانون تعرفههای گمركی.
- قانون و مقررات مواد غذایی و دارویی.
كانادا در زمینه ایجاد تسهیلات تجاری طرحهایی را برای كاهش تعرفههای گمركی در دست دارد، و عوارض گمركی مرتب در حال تغییرند.
موانع، مشكلات و پیشنهادها
بازار كانادا ویژگیهایی دارد كه از آن جمله میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:
وسعت و پراكندگی جمعیت، استانداردهای بالا، مقررات سخت بستهبندی و برچسب، مشكلات بازاریابی، هزینه بالا برای بازاریابی و تبلیغات، رقابت فشرده، دوری راه و هزینه بالای حمل و نقل.
جمعیت كانادا به دلیل وسعت زیاد این كشور در سطح وسیعی پراكنده است. نامساعد بودن هوا در بیشتر ایام سال در اكثر مناطق این كشور، مدت زمان و امكان بازاریابی را محدود میسازد. این نكات در امر بازاریابی در آن كشور لازم است به طور حتم در نظر گرفته شود.
وجود قوانین سخت حمایت از مصرفكننده در كشورهای پیشرفته از جمله كانادا سبب شده تا كیفیت كالا، درجهبندی و استانداردهای بهداشتی در آن كشور مورد توجه و كنترل خاص قرار گیرد. لازم است صادركنندگان با استانداردهای آن كشور قبل از آغاز فعالیت صادراتی آشنایی پیدا کنند. گاهی مشاهده شده كه كالایی با داشتن گواهی استاندارد و بهداشت از سازمانهای ذی ربط در ایران، بعد از ورود به كانادا به دلیل عدم تطابق با استانداردهای آن كشور مرجوع شده و زیان زیادی به صادركننده وارد كرده است.
بطور كلی، امر بستهبندی به دلیل مشكلات و محدودیتهایی كه در كشور وجود دارد، بهصورت مشكلی عام مطرح است. سالیانه مقادیر زیادی كالاهای صادراتی ایران با هدف بستهبندی مناسب راهی كشورهای دیگر میشود. توسعه صنایع بستهبندی و ارتقای استانداردهای بستهبندی كالا و توجه به اصول بستهبندی و طراحی آن برای رقابت در بازارهای خارجی لازم است.
كنترل كیفی كالا لازمه صادرات موفق است. صادرات كالاهای ایران به دلیل فقدان كنترل كیفی، در بسیاری از بازارها با شكست روبهرو شده است. خریداران كانادایی مصرفكنندگانی آگاه و نسبت به كیفیت كالا حساساند و در صورت سوء شهرت یك محصول از خرید مجدد آن خودداری میكنند.
كالاهای صادراتی ایران اغلب با هدف صادرات تولید نمیشود. و ملاحظات بازاریابی و تأمین نیاز بازارهای خارجی در تولید كالا در نظر گرفته نمیشود، در حالی كه توان بالقوه زیادی در زمینه صادرات وجود دارد. تنگناهای موجود در عرصه تولید مانعی در راه توسعه صادرات شده است.
در بازار كانادا رقابت فشرده میان كشورهای صادركننده وجود دارد. این كشورها با عملیات بازاریابی سازمان یافته وارد بازار كانادا میشوند. در چنین شرایطی فعالیت فردی بازاریابی شانس كمی برای موفقیت دارد. به علاوه شركتهای واردكننده كه شركتهای بزرگ هستند، ترجیح میدهند نیازهای خود را از یك شركت تأمین كنند. در صورت ارائه محصول با كیفیت خوب و قیمت مناسب و تحویل به موقع با شركت صادركننده رابطه تجاری بلندمدت برقرار میكنند.
تبلیغات نقش مهمی در بازار كانادا دارد و بسیار پرهزینه است و صادركنندگان ایرانی اغلب امكانات لازم را در اختیار ندارند. ایجاد تشكلهای صادراتی، سازماندهی فعالیتهای صادراتی، برنامهریزی، تجمع امكانات در زمینه بازاریابی میتواند گامی مثبت در این زمینه باشد. به این وسیله در هزینهها صرفهجویی شده و امكانات وسیعی در اختیار جامعه صادراتی قرار میگیرد.
بُعد مسافت و هزینه بالای حمل و نقل از عوامل تأثیرگذار بر صادرات به آن كشور است، ارائه تخفیفات بر حمل كالا میتواند مؤثر باشد. امكانات بیشتر حمل و نقل زمینی تا اروپا و رفع مشكلات ترانزیت كالا برای كالاهایی كه از اروپا از طریق دریا به كانادا حمل میشود، لازم است فراهم گردد.
تحویل به موقع كالا و ارسال كالا طبق نمونه از مسائل مورد توجه در صادرات كاناداست. وجود برنامهریزی دقیق در آن كشور و قوانین پیچیده، شركتها را ملزم به اجرای دقیق تعهدات مینماید که در صورت تخلف مجبور به پرداخت خسارتهای سنگین میشوند. در مواردی كه كالا با تأخیر یا بدون تطابق با نمونه به دست واردكننده میرسد، مجبور به پرداخت خسارت به خریداران میگرددپس باید از عقد قرارداد با صادركنندهای كه در انجام تعهدات خود اهمال میورزد، خودداری كند.
بر طرف ساختن موانع فوق و تجهیز امكانات در زمینه صادرات اقلامی كه در آن بازار پتانسیل دارد و در این گزارش به آنها اشاره شده است، راهی برای افزایش صادرات به كاناداست. سایر راههای توسعه صادرات به كانادا را در قالب تجارت متقابل، همكاریهای صنعتی، تولید و بازاریابی مشترك و سرمایهگذاری مشترك میتوان یافت.
اعزام هیأتهای بازرگانی متخصص و آگاه، ایجاد دفاتر بازرگانی و نمایندگی با استفاده از نیروهای متخصص و فعال جهت منعكس نمودن وضعیت بازار و آخرین اطلاعات به جامعه صادراتی، توسعه فعالیتهای نمایشگاهی در زمینه افزایش صادرات، از جمله اقدامات مثبت در جهت ارتقای صادرات ایران به آن كشور است.
گزارش کشوری کانادا
تهیه کننده: سازمان توسعه تجارت ایران – خرداد ۱۳۹۵